Nick Churton, de l’oficina dels nostres col•laboradors a Londres, fa una ullada al mercat immobiliari internacional i ho reflexa amb un text irònic que sembla aplicable a les dues bandes de l’Atlàntic.
Fa exactament dos-cents anys que Napoleó va patir la seva gran derrota, a Waterloo. Aquesta batalla a Bèlgica va ser la més important de la història, i no només el principi del final de l’Imperialisme. Aquesta també va influir en el ressorgiment de l’Imperi Britànic i va ser l’espurna que va fer aparèixer el socialisme alemany. Si Waterloo ens ensenya alguna cosa és que tot passa per alguna cosa i no sempre en el bon sentit.
Avui en dia a Europa les coses també passen per alguna cosa. La crisi financera grega amenaça no només la unitat continental sinó també l’estabilitat financera global. Els problemes a Ucraïna ens recorda que les ferides territorials mai desapareixen i com el fonamentalisme d’Àfrica i de l’Orient Mitjà pica a la porta d’Europa i no pot ser ignorat.
Tot i que l’economia al Regne Unit sembla estar en un fort període de recuperació, amb dades mensuals que mostren menys desocupació i augment de salaris i PIB, el mercat immobiliari anglès, tot i que actiu, no sembla reflectir un ressorgiment de la confiança. Sota el meu parer, de moltes maneres, això reflexa el que està passant als EEUU. Potser hi ha massa problemàtiques geo-polítiques i financeres que provoquen la desconfiança de compradors i venedors. A més a més, amb unes eleccions presidencials l’any que ve i que sembla que mai arriben, creant encara més incertesa. No hi ha millor exemple d’això que el sector immobiliari de luxe. Al RU queda reflexat per les poques propietats i les extremes precaucions dels compradors. Els resultats són els mateixos: sectors immobiliaris que funcionen però que dubten.
Però tot i aquestes esdeveniments a nivell mundial i nacional, la gent ha de seguir endavant per innumerables raons. Aleshores, com una persona amb contacte ocasional al sector immobiliari pot fer-se càrrec de la situació? A banda i banda de l’Atlàntic, només hi ha una resposta. Contracti amb la immobiliària amb el millor nom i amb l’agent comercial amb l’actitud més tenaç i persistent – i sense por a dir la veritat. Feu això i trobareu aliats crucials.
Al sector immobiliari com en la guerra, les coses passen- pregunti Napoleó! Però coses dolentes no tenen per què passar necessàriament amb el suport adequat – pregunti al duc de Wellington quan va veure a l’exèrcit prussià arribar tard per salvar aquest terrible dia de juny de 1815.